top of page

    GAZETE          YİRMİ İKİ

GAZETE YİRMİ İKİ

Yazarımız Pınar Langaz İle Röportaj

"Yazmak hayatımda hep olsa da son yıllarda değerini daha iyi anladım."

1-) İlk kitabınızı ne zaman ve nasıl yazdınız?

- Okul Öncesi Öğretmeni olduğum için öğrencilerime arada eğlenceli ve eğitici hikâyeler yazdığım ve onlar tarafından sevildiğini deneyimlediğim için bir kitap çıkarma hayalim hep vardı. Sosyal medyada tesadüfen karşılaştığım bir çocuk kitabı yazma eğitimi hayalimi hatırlattı bana. Eğitime katıldıktan sonra da artık harekete geçme vaktinin geldiğine karar verdim ve böylece ortaya “Üç Küçük Tavşan ve Gıdıklanan Keman” çıktı.

2-) Yazmak sizin için ne anlama geliyor?

- Yazmak hayatımda hep olsa da son yıllarda değerini daha iyi anladım. Duygularımı, düşüncelerimi, yeni fikirlerimi bir kâğıda dökmenin beni yenilediğini ve ruhuma çok iyi geldiğini fark ettim.

3-) Kitabınızın konusundan bahseder misiniz?

- Kitabımda üç küçük tavşanın yaşadığı eğlenceli bir macera var. Bu macera sırasında karşılaştıkları bazı problemlere birlikte çözüm üretiyorlar ve sonrasında yaşadıkları macera sonunda problemleri çözüp mutlu bir şekilde evlerine geri dönüyorlar. Hikâye, çocuklara çeşitli yeni bilgiler sunarken fikir yürütme becerilerine de katkı sağlıyor.

4-) Yeni bir kitap yazıyor musunuz?

- Aklımda bir sürü yeni hikâye dönüyor ve bu beni çok heyecanlandırıyor. Henüz başlamamış olsamda evet yeni hikâyeler gelecek.

5-) Kitabınızı yazarken yaşadığınız en iyi olay neydi?

- Oğlumun bana, “Seninle gurur duyuyorum anneciğim.” demesi yaşadıklarımın en güzeliydi.

6-) Hedeflediğiniz bir yer var mı?

- Çocukların gelişimine yönelik iyi bir şeyler yapmak ve bu konuda iz bırakabilmek en büyük hedeflerim arasında...

7-) Pasa Yayınları’nı nasıl buldunuz?

Kitap Çıkarmak amacıyla bir yayıneviyle ilk kez çalıştım ve bu konuda ilk deneyimimi yaşadım. Pasa Yayınları Kurucusu Zafer Bey atılan her adımda ve aşamada içtenlikle yardımcı oldu. Teşekkür ederim.

8-) Bize birkaç kitap önerebilir misiniz? 

- Kitapların en güzeli: “Uzaya Giden Tren ve Bidigago” serisini önerebilirim.

9-) Sizin gibi ilk kitabını yayınlayan yazarlara tavsiyeniz ne olur?

- Yazdıkları kitap hangi yaş grubuna hitap ediyorsa o yaş grubunun ilgi alanlarını, istek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalarını, sonrasında yazdıkları hikâyeyi sabırla en yalın ve en doğru haline getirmelerini ve hitap ettikleri yaş grubuna metni okuyarak onlarında fikirlerini aldıktan sonra hikâyeyi tamamlamalarını tavsiye edebilirim.

10-) Son olarak yeni bir proje var mı? 

- Kitabımdan sonra bir çocuk oyunu yazdım ve bunun sahnelenmesi üzerine çalişmalarım olacak. “Üç Küçük Tavşan ve Gıdıklanan Keman” kitabıyla bağlantılı pekiştirme amaçlı kukla gösterisi çalışmalarım var. İnstagram sayfamdan takip edebilirsiniz. Ve tabii yeni hikâyelerle yeni kitaplarımızın gelmesi dileğiyle.

GAZETE YİRMİ İKİ

Yazarımız Tansu Bayram İle Röportaj

"Yazarken kendimi bir sürü duyguya sokabiliyorum."

 

1-) İlk kitabınızı ne zaman ve nasıl yazdınız?

- İlk kitabım olan Yıllar Önce Bugün'ü 2020 yılında sadece bir deftere yazarak başladım. Sonra konuyu tamamlayınca bilgisayar üzerinden yazmaya başladım. Yaklaşık 2 yıl oldu.

2-) Yazmak sizin için ne anlama geliyor?

- Yazarken kendimi bir sürü duyguya sokabiliyorum; bazen mutlu, bazen ise üzgün oluyorum. Orada ki yazma şeye bağlı. Yani yazmak benim için duygularımı güzelce ifade edebildiğim bir yer ve bu beni mutlu ediyor.

3-) Kitabınızın konusundan bahseder misiniz?

- “Yıllar Önce Bugün” ruhlarla ilgili bir korku fantastik kitabı. İki okul 2016 yılında çok yakın olduklarından (ki aslında durum öyle değil) birleşme kararı alıyorlar ve sorun o zaman başlıyor. 6 genç okulda kalıyor ve çıkmak için her tarafları gezerken aşağıdaki depoya inmeye karar veren baş karakterimiz Arda Yüksel orada bir sürü sandık ve bir sürü kan lekesi buluyor. Bir sandığın içinde ise eskiden tanıdığı Büşra Korkmaz kanları hâlâ dökülür hâlde gözleri açık bir şekilde ölmüş buluyor konu böyle başlıyor. 

4-) Yeni bir kitap yazıyor musunuz?

- Evet ama sınavım olduğundan pek yazamıyorum, derslerim için. Wattpad adlı uygulamada "Basketbol" adlı absürt komedi kitabım var. 

5-) Pasa Yayınları’nı nasıl buldunuz?

- Hikâyem tamamlandıktan sonra, Kitap Çıkarmak için yayınevi arayışına girmiştim ve internette gezinirken görmüştüm. Şu an Pasa Yayınları’nda olduğum için çok mutluyum.

 6-) Hayal ettiğiniz bir konum var mı?

- Yazarlık benim için bir hobi. Yani bir hayal olarak görmedim. Sadece şu an derslerime daha çok odaklandım ve hayal olarak sürekli bir meslek arayışında olsam da ya resimle ilgili uğraşmak istiyorum ya da uluslararası halk ilişkileri okumak istiyorum. Yıllar sonra belki istediğimi yapabilirim.

7-) Sevdiğiniz bir yazar önerebilir misiniz?

- Yazar olarak, Dünya Klasiklerinden en sevdiğim yazar olan Dosteyovski, Tolstoy, William Shakespeare ve Oscar Wilde. Türk edebiyatı olarak, Halit Ziya Uşaklıgil ve Sabahattin Ali, daha birçok yazar sayabilirdim, ama şu anlık aklıma gelen bu yazarlar.

8-) En son okuduğunuz kitap neydi?

- En son okuduğum kitap “Vadideki Zambak” kitabı yazarı Henoré De Balzac. Gerçekten kitabına daha yeni başlasam da çok güzel buldum.

9-) Sizin gibi genç yazarlara tavsiyeniz ne olur?

- Aslında aklınıza ne geliyorsa bir deftere yazabilirsiniz. Ben de ilk öyle başladım. İlk yazım çok amatörceydi, ama yaza yaza yapacağım konuyu o kısa sözlerle anlamıştım ve cidden konu bulmam da çok yardımcı olmuştu. Aklınızdan ne geçiyorsa bir deftere yazmanız yeterli sonra daha çok isteyip daha çok yazacaksınız ister öylesine bir kurgu olsun ya da yaşamak istediğiniz bir kurgu olsun sadece yazın ve okuyun. Okuyun derken kesinlikle tavsiye ederim ki Dünya klasikleri ve Türk Edebiyatı kitapları okuyun ya da sevdiğiniz bir yazarın kitabını okuyun sizin için daha iyi olur çünkü sevdiğiniz birinin kitabını okursanız onun yazdığı şeye daha çok önem verirsiniz ben öyle düşünüyorum. Kelimeler, orada ki karakterin konuşması bile önemlidir çünkü okuyucu orada ne olduğunu güzelce anlamalı ve kitap okuyucuya bir ders vermeli kitaplar sadece eğlence için değil aynı zaman da yaşamak istediğimiz yerdir bu yüzden sevdiğimiz bir yazarın kitabını okurken orada bir anlam görüyorsak bizde kendi kitabımıza anlam katıp başka bir okuyucuya iyi şeyler hissettirebiliriz.

10-) Son olarak yeni bir proje var mı? 

- Wattpad adlı uygulama da yazdığım "Basketbol" kitabı hariç yeni kurgularım da var tabii, ama hâlâ adlarını kesinleştiremedim. En yakın zaman da belki yazabilirim.

GAZETE YİRMİ İKİ

Yazarımız Emine Güneş İle Röportaj

"Yazmak bir tutkuya dönüşüyor."

 

1-) Sizi tanıyabilir miyiz?

- Tabii. Evli ve iki çocuk annesiyim. Kayseri doğumluyum fakat İstanbul’da büyüdüm. Çalışma hayatıma özel bir kurumla başladım. Daha sonra Nefes Koçluğu yaptım. Sosyolog kimliğimle yazarlığı birleştirerek yazdığım kitaplarımla aslında devam eden aktif çalışma hayatımı bir bakıma keyifli hale de getirmiş oldum. Bundan dolayı çok mutluyum. Bu durumun bende yarattığı huzur da bundan sonra ne yapacağım konusunu da belirlemiş oldu.

2-) İlk kitabınızı ne zaman yazdınız?

- İlk kitabımı 2018 yılında yazdım ve 2019 da piyasaya çıktı. “HER ŞEY ZATEN YAŞANMIŞ VE YAŞANMAKTA, BİZE DÜŞEN ‘DEĞİŞMEK” adlı kitabım benim bu yazarlık yoluna başlamama cesaret verdiği için benim için çok değerli. Ondan sonra çıkan iki kitabıma da ışık tuttuğunu söyleyebilirim.

3-) Yazmak sizin için ne ifade ediyor?

Farklı bir bakış açısıyla cevap vermek istiyorum bu sorunuza izninizle.  Yaşadığımız hayat bazen bizleri; bildiğimiz, istediğimiz birçok şeyleri yapmamızı engelleyen kötü şeylerin kaygısıyla yaşamak zorunda bıraktırıyor. Ne kadar uzaklaşsak da zihnimiz, düşüncelerimiz baskılanan kaygılarımızın esiri oluyor zamanla. Düşünsenize! hayatımızda her şey çok güzel gitse de kötü olan şeyleri bilmemiz bile kaygılanmamızın en büyük sebebini oluşturabiliyor. “Acaba benim başıma da gelir mi?” gibi…

İşte yazmak benim için kafamda anlatmak istediğim tüm gözlemlerimi, bildiklerimi, hayallerimi, duygularımı ve düşüncelerimi kaygı ve baskı duymadan özgürce aktardığım yeni bir yaşam alanının içinde gibi hissettiriyor beni. Özellikle son iki kitabımda yazdığım kahramanlarla beraber hikâyeyi gerçekten yaşıyor gibi hissetmek, anlatamayacağım güzel bir duygunun içine soktu beni.  Ve bu durum zamanla bir tutkuya dönüşüyor.

4-) Kitabınızın konusundan bahseder misiniz?

- “Rüya Odası” isimli son kitabımın konusu tam da demin anlattıklarımı yaşadığım ve beni inanılmaz bir hikâyenin içine sokan bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Okumayan okuyucular için fazla bir ipucu vermeden kısaca bahsetmem gerekirse; bu yaşadığımız gerçek dünya ve hayalimde yarattığım yedinci boyut ismini verdiğim iki yaşam arasında geçen bir hikâyeyi anlatıyor. Ütopik bir yaşamı gerçek yaşamış ünlü filozofların ve bilge kişilerin sözleriyle bir dengede tutarak gitmem, kitaba ayrı bir renk kattığını düşündürdü bana. Hem aksiyon hem de mitolojik hikayelerle beraber bir solukta heyecanla okunacak bir kitap olduğuna inanıyorum. Tabii ki taktir her zaman değerli okuyucularda. Umarım beğenecekleri bir kitapla karşılaşmış olurlar.

5-) Yeni bir kitap yazıyor musunuz?

-Dedim ya bu bir tutkuya dönüşür diye. Her zaman yazacak yeni yeni şeyler dönüp duruyor kafamda. Hepsi doğru zamanı bekliyor sanki. İşte bu noktada bu yeni kitap tam da bu zamanda çıkmasını uygun gördüğüm bir kitap olacak. 03.07.2023 tarihinde çıkmasının daha anlam kazanacağı bir kitap olması benim için çok önemli. Bunun nedenini kitap başlığım hemen beni ele vereceği için şimdilik sürpriz olsun istiyorum. Bu tarihe yakın paylaşmak naçizane daha uygun olur gibi geliyor.

 6-) Pasa Yayınları’nı nasıl buldunuz?

- Ben pozitif enerji aldığım her şeyin büyüsüne inandım her zaman. İlk ismini ve yayın hakkındaki bilgiyi internetten okuduğumda hissettiğim güzel enerjiden şu an yanılmadığımı anlamam beni mutlu etti doğrusu. Güzel, idealist gençlerin olduğu her mekân berekettir ayrıca. Bu gerçekten inandığım “Rüya Odası” kitabımı emin ellere teslim ettiğim içinde mutluyum. Buradan Pasa Yayınları’na başarılar diliyorum.

7-) Sevdiğiniz bir yazar önerebilir misiniz?

- O kadar çok ki anlatamam. Benim için "Erich Fromm, Tolstoy, Muazzez İlmiye Çığ, İlber Ortaylı" Daha sayamadığım birçok değerli yazarlarımız var hem ülkemizde hem de dünyada.

8-) En son okuduğunuz kitap neydi?

Size ilginç gelebilir fakat ben aslında birkaç kitabı aynı anda okumayı seviyorum. Bulunduğum ortama göre değiştiriyorum. Örneğin okuduğum kitaplardan birisi not almam ya da altını çizmem gereken bir kitapsa daha sakin bir ortam olmasına dikkat ediyorum. Bu yüzden bu sorunuza en son okuduğum kitap üçlemesini söylemem gerekecek. Bunlardan biri, Eric Hoffer “Kesin İnançlılar” İkincisi, Konfüçyüs “Konuşmalar” Üçüncüsü, Tolstoy “İtiraflarım” (Bu kitabı üçüncü okuyuşum diyebilirim)

9-) İlk kitabını yayınlamış olan yazarlara tavsiyeniz ne olur?

- Dediğim gibi bu benim üçüncü kitabım.  Fakat ilk kitabımı çıkarırken inandığım ve halen inanmakta olduğum düşüncemi söylemek isterim. İlk kitabını yayınlayarak bu yazarlık yolculuğuna başlayacak olanlara benim tavsiyem kendilerine inanmaları ve güvenmeleridir. Bu yolda ilerlerken çevrelerinde kendilerine inanan ve cesaretlendirecek birçok insanlar olacaktır fakat gerçek anlamda en büyük destekçisi her an yanlarında olan “kendileri” olacaktır. Kendilerine inanarak yazdıkları kitap, başarının ta kendisini oluşturur. Yazarlık yolculuklarında daha iyiye gitmek için kendine cesaret ve ilham verecek en güzel kanıtları olacaktır kitapları. Bu vesile ile bu yola yeni atılan ve atılacak olan tüm yazarlara ve adaylarına buradan başarılar dilemiş olalım.

10-) Son olarak yeni bir proje var mı? 

- Evet var. Dediğim gibi yeni kitabım var bu yıl çıkmasını istediğim. Eğitim programlarım var katılmayı düşündüğüm. Ayrıca heykel kursuna katılmayı çok istiyorum. Tabii bu bir proje değil ama çok istediğim bir hayal.

GAZETE YİRMİ İKİ

Yazarımız Gözde Havanaz Erkan İle Röportaj

   "Yazmak benim özel alanım."

 

1-) Sizi tanıyabilir miyiz?

- 15 yaşında okumayı ve yazmayı seven bir ortaokul son sınıf öğrencisiyim.

2-) İlk kitabınızı ne zaman yazdınız?

- Senaryo kulvarında denemelerimden sonra yayımlatmadığım, sadece aileme ve arkadaşlarıma okuttuğum bir kitabım var. "Cinayet Sırrı" ilk kitabım.

3-) Yazmak sizin için ne ifade ediyor?

- Yazarken kendi kurguladığım dünyaya ışınlanıyorum adeta. Benim için kendi özel alanım ve bambaşka bir dünya oluyor.

4-) Kitabınızın konusundan bahseder misiniz?

- Dört genç kızın okulunda işlenen bir cinayetle başlayan hikâye kızların hayatlarını anlatır.

5-) Yeni bir kitap yazıyor musunuz?

- Dijital bir kitap platformunda yazmakta olduğum iki kitabım daha var.

 6-) Pasa Yayınları’nı nasıl buldunuz?

Kitap Yayınlatmak için yayınevi araştırması yaparken karşıma çıktı. En kaliteli ve en güvenilir yayınevi olduğuna kanaat getirince de iletişime geçtim.

7-) Sevdiğiniz bir yazar önerebilir misiniz?

- Dünya klasikleri ya da Türk yazarları okumayı severim. Ayrım yapamadım.

8-) En son okuduğunuz kitap neydi?

- Okumaya başladığım ama derslerimden dolayı asla sonuna gelemediğim kitap. İpek Çalışlar'ın "ATATÜRK" kitabı.

9-) İlk kitabını yayınlamış olan yazarlara tavsiyeniz ne olur?

- 15 yaşında bir yazar olarak tavsiye sunmam pek doğru değil gibi... Ama yazan ve yazmaya çalışan herkesten yazmayı hiç bırakmamalarını isteyebilirim.

10-) Son olarak yeni bir proje var mı? 

- Yazmakta olduğum ama şu sıralar derslerimden ve okulumdan dolayı yayımlatmayı düşünmediğim iki kitabım var.

GAZETE YİRMİ İKİ

Yazarımız Buket Yaman İle Röportaj

   "Yazmak beni rahatlatıyor."

 

1-) Sizi tanıyabilir miyiz?

- Ben, Buket Yaman. 1989 doğumluyum ve bir çocuk annesiyim. Ailemle yaşıyorum. Lise mezunuyum ve uzun yol kaptanlığı yapıyorum.

2-) İlk kitabınızı ne zaman yazdınız?

- 20.05.2017 tarihinde yazmaya başladım.

3-) Yazmak sizin için ne ifade ediyor?

- Yazmak beni rahatlatıyor. İnsanlara umudun olduğunu, her şeye rağmen ayakta kalmamız gerektiğini, kadınların güçlü olduğunu, istediklerinde her şeyi başarabileceklerini anlatmaya çalışıyorum.

4-) Kitabınızın konusundan bahseder misiniz?

- Kitabımın konusu hayat hikâyem. Küçük yaşta başıma gelenleri ve tecrübe ettiklerimi kâğıda dökmek istedim.

5-) Yeni bir kitap yazıyor musunuz?

- Şu an kendi yaşantım ve uzun yol kaptanı olduğum için şehirler, yollar üzerine bir hikâye kitabı üzerinde çalışıyorum.

 6-) Pasa Yayınları’nı nasıl buldunuz?

Pasa Yayınları gayet işinde başarılı, özverili, ilgili, işini takip eden çalışma arkadaşları bulunmakta. Çok memnun kaldım ve Kitap Çıkarmak isteyen herkese Pasa Yayınları’nı tavsiye ediyorum.

7-) Sevdiğiniz bir yazar önerebilir misiniz?

- Tabii ki. Neredeyse tüm kitaplarını okuduğum Cemal Süreyya diyebilirim.

8-) En son okuduğunuz kitap neydi?

- Yılmaz Güney –Boynu Bükük Öldüler

9-) İlk kitabını yayınlamış olan yazarlara tavsiyeniz ne olur?

- Karamsarlığa düşmesinler, umutlarını kaybetmesinler, isterlerse başarabilirler...

10-) Son olarak yeni bir proje var mı? 

- Şu an üzerinde çalıştığım bir yol hikayem daha var pek yakında…

GAZETE YİRMİ İKİ

Yazarımız Beyzanur Yelken İle Röportaj

   "Yazmak benim kaçışım."

 

1-) Sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba, ben Beyzanur Yelken. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisiyim. Açıkçası uzun uzun kendimi tanıtmak yerine izninizle birkaç kelimeyle ifade etmek isterim. Ben fazlasıyla kendi hayal dünyasında yaşayan, realist ve sesini duyurmak isteyen bir kızım. Çok uzun zamandır hayalim ve hedefim yazar olmak. Ve hayaller gerçekleşmek için vardır. Ben de bu yüzden buradayım. Anlatmak istediğim, aslında sizlerin yani herkesin anlatmak istedikleri. Ben içine atılan her şeyin sesi olmak için yazıyorum. Beylik laflar etmek istemem ama kaleme aldığım yazılarda herkesin ve her kesimin kendinden bir his bulacağına eminim.

2-) İlk kitabınızı ne zaman yazdınız?

- İlk ve tek kitabım şu an "Yansıma". O kadar uzun zamandır yazıyorum ki, içerisinde ortaokul dönemimde yazdığım şiirlerimden bile var, o kadar eski diyebilirim.

3-) Yazmak sizin için ne ifade ediyor?

- Yazmak benim için ne ifade ediyor... Yazmak benim kaçışım sanırım. Bazen konuşarak anlatamadığım şeyleri yazarak uzaklaştırıyorum kendimden. Aslında biraz da anısı var diyebilirim. İlk okulda annem ve babamla konuşup kendimi anlatamadığım bir dönem olmuştu, çocuktum ve duyuramıyordum kendimi o zaman her ikisine de mektup yazarak başlamıştım. Sonra da çorap söküğü gibi geldi, her işin içinden çıkamadığımda kendimi kalem kağıtla bir şeyler karalarken buldum. Kafamda asla susturamadığım bir ses vardı, bir sürü kurgu... Delirdiğimi sanmıştım, ama kafamın içinde bir sürü hayatta nefes aldığımı görünce bunun yansıması kağıtlara döküldü... Bambaşka bir durum yazmak benim için, yıldızları izlemek gibi rahatlatıcı...

4-) Kitabınızın konusundan bahseder misiniz?

- Şiir, mektup ve düzyazılardan oluşuyor. Yazdığım mektuplar, kendi kurguladığım karakterlerin hayatında kâğıda döktüğüm ama aslında bir yandan da gerçek hayattaki yaşantılara dokunacağına ve belki de bu sayede bir yerlere ulaşacağına inandığım mektuplar.

5-) Yeni bir kitap yazıyor musunuz?

- Aslında yazıyorum. Yani bir şeyler karalıyorum ama ne zaman ne çıkacak bende bilmiyorum açıkçası. Heyecanla kendimi bekliyorum.

 6-) Pasa Yayınları’nı nasıl buldunuz?

- Çok defa Kitabımı Yayınlatmaya kalkıştım. Fakat güvenilir ve ilgili bir yere hiç denk gelmedim, bu yüzden hep ertelemek zorunda kalmıştım. Ama tanıştığımız günden beri yayınevimden çok memnunum. Şartları, ilgileri kesinlikle bana hitap eder tarzdaydı, bu yüzden çok memnunum. Teşekkür ederim tekrardan...

7-) Sevdiğiniz bir yazar önerebilir misiniz?

O kadar çok önerebilirim ki... Ama şu an aklıma ilk gelen Nilgün Marmara. Kendisiyle lise dönemimde tanışmıştım, bir öğretmenim yazılarımızı çok benzetince okumaya başlamıştım ve hala etkilenirim okuduğumda... Çok farklı bakışı ve ruhu var.

8-) En son okuduğunuz kitap neydi?

- En son şiir kitabı okumuştum. Rüzgar Bizi Götürecek - Füruğ Ferruhzad

9-) İlk kitabını yayınlamış olan yazarlara tavsiyeniz ne olur?

Kesinlikle vazgeçmemeleri! Yazmaktan, çıktıkları yolda ilerlemekten... Asla vazgeçmemeliler bence. Çünkü illa ki sorunlar çıkabiliyor, her anlamda ama asıl onların üstesinden gelip sabırla devam ettikçe başarıyormuşsun ben bunu gördüm. Birde sanırım korkmamak. Yazdıklarından, hissettiklerinden, adım atmaktan, tepkilerden... Yani birçok şey sayabilirim. Yazmaktan vazgeçmemeliler, sabırlı olmalılar ve en önemlisi kendileri kadar kalemine güvenmeleri gerek. Birde çok kıymet verdiğim bir yazarın bana bir nasihati vardı, "Her zaman aklındakileri eline kalem kâğıt alarak yazıya dök." Yani bilgisayar ortamında pek yazmamaya özen gösteriyorum ki asla yazamıyorum da zaten, hep tıkanıyorum bu yüzden herkesle paylaşabileceğim en güzel dipnot bu olabilir

10-) Son olarak yeni bir proje var mı? 

- Ben biraz anlık yaşayan bir kızım, o yüzden her an her şey de olabilir diye bir cevap versem buna en uygunu olur sanırım.

GAZETE YİRMİ İKİ

Yazarımız Züleyha Küçükoğlu İle Röportaj

   "Yazmak benim için bir terapi."

 

1-) Sizi tanıyabilir miyiz?

Kendimi bizim zamanlarımızın baskıcı eğitim sistemine katlanamayıp liseyi zor bitiren ama kitap okumayı çok sevdiği için okumaktan hiç vazgeçmeyen, hatta çeyiz olarak kitap götüren asi biri olarak tanıtabilirim.

2-) İlk kitabınızı ne zaman yazdınız?

- İlk kitabımı 2022 yılında yazdım.

3-) Yazmak sizin için ne ifade ediyor?

- Kesinlikle yazmak benim için insanlara söyleyemediğimi kâğıda dökmek. Tabii terapi.

4-) Kitabınızın konusundan bahseder misiniz?

- Biz, halkın psikolojiyi nasıl algıladığımızı ve nasıl bir bilgi ve görgü ile (Kültürümüze uydurarak) hareket ettiğimizin güncelini hikâyeleştirmek istedim ki 'Kara Çakmak' isimli hikâyemin yeterli olması mümkün değil. Psikolojinin okullarda 5'inci sınıftan başlatılarak eğitim sistemimizde yer alması gerektiğini düşünüyorum.

5-) Yeni bir kitap yazıyor musunuz?

- Evet, yeni bir kitap daha yazıyorum.

 6-) Pasa Yayınları’nı nasıl buldunuz?

Pasa Yayınları pırıl pırıl ve genç bir kadroya sahip. O yüzden gelecekte daha iyi bir yapıya ulaşacaklarına inanıyorum.

7-) Sevdiğiniz bir yazar önerebilir misiniz?

- En az on tane sayabilirim. Yerli, "Alev, Alatlı" Yabancı olarak da "Amin Maalouf" demek istiyorum.

8-) En son okuduğunuz kitap neydi?

- Ahmakıslatan - Bülent Görür.

9-) İlk kitabını yayınlamış olan yazarlara tavsiyeniz ne olur?

- Ben herkesin özgün olması gerektiğini düşünüyorum. Klasiğin eğitimi alınır, yapılır. Ben evrensel insan haklarına saygı duyularak, sadece yazmak isteyen insanların değil her insanın öz, özgün olarak kendini hangi alanda ifade etmek istiyorsa o alanda özgürce davranarak ifade etmesi gerektiğini düşünüyorum. Günümüzün de her alanında böyle olunduğunda başarılı sağlandığını sanırım hepimiz görüyoruz. Özgün olsunlar derim.

10-) Son olarak yeni bir proje var mı? 

- Bir tane daha kitap yazıyorum, sıradan bir kadının iç sesi yine yazmakta olduğum kitap.

GAZETE YİRMİ İKİ

Yazarımız Beril Berfin Çakmak İle Röportaj

   "Yazmak insanı tam anlamıyla doyuruyor."

 

1-) Sizi tanıyabilir miyiz?

- Ben Beril Berfin Çakmak. Gözlerimi dünyaya 2008 yılında Ankara'da açtım. Şu an 15 yaşındayım. Ankara'da bir Anadolu Lisesi’nde 9. Sınıf öğrencisi olarak eğitim hayatıma devam ederken bir yandan da ilkokuldan beri hayalim olan yazarlık serüveni adına adımlar atıyorum.

2-) İlk kitabınızı ne zaman yazdınız?

- İlk kitabım olan İris: Bulutların Gölgesinde'yi 2022 yılının Temmuz ayında yazmaya başladım. 8. Sınıfı henüz bitirmiştim ve LGS sürecinin bıraktığı zihinsel yorgunluğu ancak yazarak atabildim. Yaz tatilinin bitmesinin ardından liseye adım attığımdan sosyal çevrem geniş değildi, ben de karakterlerimi arkadaş belleyerek âdeta her sıkıntımı kurguya döküyordum. Bu da İris: Bulutların Gölgesinde'nin 2023 yılının Mart ayında bitmesine sebep oldu. Ardından Pasa Yayınları ile tanışarak basım sürecine girdik.

3-) Yazmak sizin için ne ifade ediyor?

- Yazmak benim nazarımda okumakla çok bağlantılı. Karşınızda bir çiçek tarlası hayal edin: Okumak o çiçek tarlasını uzaktan izlemek iken, yazmak o çiçekleri birer birer koklamaktır esasında... Okurken karakterlerin hayatını uzaktan izliyorsunuz, yazarken o hayatın kendisini yaşıyorsunuz. Bu yüzdendir ki yazmak insanı tam anlamıyla doyuruyor.

4-) Kitabınızın konusundan bahseder misiniz?

- Çocukluğunda İris isimli bir gezegene yönetici olarak görevlendirilen Alkım'ın görev sırasında çeşitli dertlere sahip olan Dilhun'u yanına almasıyla başlar. (İris; Yunan mitolojisinde gökkuşağı tanrıçası anlamına gelmektedir.) Bu gezegende dünyanın duyguları gökkuşağının renklerine anlamlar yüklenerek yönetilmektedir, eğer bir aksaklık olursa İris yok olma yoluna girer. Yapılan bazı hatalar sonucu İris'in tehlikeye düşmemesi adına her ikisi de Dünya'nın farklı yerlerine gönderilir. Kitabın büyük çoğunluğu Alkım'ın Dilhun'u yeniden bulma yolunda tanıştığı karakterimiz ile yaşadıklarını anlatmakta. Okumadan önce karakterlerin isimlerinin anlamına bakarsanız kitap daha anlamlı bir hal alabilir.

5-) Yeni bir kitap yazıyor musunuz?

- Şu an elimde İris: Bulutların Gölgesinde' nin aksine daha çok karakterlerin çocukluk travmalarının vurgulanacağı, gerçek dünyayla yüzleşilen daha kapsamlı bir kurgu var. Elimden gelen en etkileyici dille onu kelimelere dökmeye çalışıyorum.

 6-) Pasa Yayınları’nı nasıl buldunuz?

Pasa Yayınları yazarlarıyla birebir ilgilendiğini her halinden belli eden güvenilir bir yayınevi. Yeri geldiğinde moral veren, bir işletmeden çok kadrosunun her birinin birer abi, abla, arkadaş olmaya çalışması, eserinizi emin ellere teslim ettiğinizi hissettiriyor. Hele ki benim gibi ilk kitabınızı çıkartıyorsanız bu ilgi sizi yeterince memnun kılacaktır. Ben

Kitap Çıkarmak adına Pasa Yayınları'nın vermiş olduğu hizmetten çok memnunum.

7-) Sevdiğiniz bir yazar önerebilir misiniz?

- “Dönüşüm” kitabının ütopik dünyasıyla hayal dünyamı genişleten, “Milena'ya Mektuplar” ile edebi sanata doyuran Franz Kafka'yı gözüm kapalı önerebilirim. Benim de yazarlığa adım atma aşamamda örnek aldığım önemli klasik yazarlarından kendisi.

8-) En son okuduğunuz kitap neydi?

- En son Japon yazar Osamu Dazai'den "İnsanlığımı Yitirirken" isimli Japon klasiğinin önemli parçası olan kitabı okudum. Yazarın intihar girişiminin altında yatan psikolojik nedenleri otobiyografik tarafı sayesinde saydam şekilde yansıtan güzel bir eser.

9-) İlk kitabını yayınlamış olan yazarlara tavsiyeniz ne olur?

- Sıkı sıkı tutunun elinizdeki o esere. O sizin emeğiniz, o sizin ilk göz ağrınız. Hiçbir zaman çekinmeyin, gerektiği değeri görmesi için yürümeniz gereken o yoldaki tüm engelleri pes etmeden söküp geçin. O eseri güvenilir ellere teslim edin, utanmadan çekinmeden gözler önüne serin. Umutsuzluk anında olumsuzlukları göz ardı edin ve sadece olumlu yorumlarla pes etmemeniz gerektiğini anlayın. Tekrar bir umuda tutununca bu defa olumsuzlukları çözün. Her insan hata yapıp o hatayı telafi ederek yaşar. Sesinizi çıkarın, kendinize güvenin, geleceğe sağlam adımlar atın.

10-) Son olarak yeni bir proje var mı? 

- Cemal Süreyya'nın çok güzel bir sözü var. "Hayat kısa, kuşlar uçuyor." Hayatın her saniyesinin değerini bilmeli, akıp gidiyor esasında. Ve bu kısacık hayata boş durmak için gelmiş olsaydık bu kadar insan yaşamazdı bu yer kürede. Her birimizin birer gayesi olduğu gibi benim de belli amaçlarım var. Bu amaçlar adına yürüdüğüm yolda yeni şeyler üretmeden dengede duramam. Aklımda iki güzel proje var, uzun süreçli olacak, biraz fazla bekleyeceğiz belki ama umuyorum ki buna değecek.

GAZETE YİRMİ İKİ

Yazarımız Erdem Saraç İle Röportaj

   "Kendimi geliştirmekte epey mücadele ettim."

 

1-) Sizi tanıyabilir miyiz?

- 1971 Ankara doğumluyum. İlkokul, Ortaokul, Lise ve Üniversite eğitimini Ankara'da tamamladım. Şu an eğitmenlik görevini yürütüyorum sanat üzerine.

2-) Yazmak sizin için ne ifade ediyor?

- Resim yapmaya, edebiyat üzerine yazı yazmaya ortaokul zamanında başladım. Bu iki alanda kendimi geliştirmekte epey mücadele ettiğimi söyleyebilirim. Hemen hemen dünya ve Türk edebiyatında birçok yazarın kitaplarını okumaya çalıştım. Özellikle psikoloji üzerine yazılan kitaplar daha çok ilgimi çekti diyebilirim.

3-) Kitabınızın konusundan bahseder misiniz?

- Daha öncesinde yayınlanan “Üç Kara Kedi, Yolun Sonundaki Kardan Adam ve Kurşuni rüya” isimli romanlarımın konusu psikoloji üzerinden cinayet, gerilim ve ajanlık sürecinde dönmektedir. Romanlarım asıl iki baş kahramanı bulunmaktadır. Mazhar Doğan ve onun hocası Yaşlı kurt lakaplı Eşref Dalyan. Müthiş iki zıt karakterin çekişmesi konular içerisinde cereyan etmektedir.

4-) Yeni bir kitap yazıyor musunuz?

- Şu an elimde hazır hale getirmeye çalıştığım, üç roman ve birde çizgi roman tarzında eserlerim bulunmaktadır.

5-) Pasa Yayınları’nı nasıl buldunuz?

Pasa Yayınları ekibi genç ve dinamik kadrosuyla Kitap Çıkarmak adına yaptıkları çalışmalarla her geçen gün fark yaratmaya devam ediyorlar. Başarılarının devamını dilerim.

 6-) Sevdiğiniz bir yazar önerebilir misiniz?

John Lee Carre dışında beğendiğim önemli yazarlar yerli-yabancı yazarlar şunlar: George Orwell, Oğuz Atay, Amin Maalouf, Yusuf Atılgan, Agatha Christie, Arthur Conan Doyle, Gaston Leroux, Sabahattin Kudret Aksal gibi önemli yazarlar gelmektedir.

7-) Son olarak ilk kitabını yayınlamış olan yazarlara tavsiyeniz ne olur?

- Roman yazmaya başlayan yeni arkadaşlara çok okumalarını, iyi gözlem ve araştırma yapmalarını tavsiye ederim. Bir de mutlaka sabırlı olmalarını vurgulamak istiyorum.

GAZETE YİRMİ İKİ

Yazarımız Şilan Adırt İle Röportaj

   "Yazmak kendimi daha iyi ifade etmemi sağlıyor."

 

1-) Sizi tanıyabilir miyiz?

- Merhaba, ben Şilan Adırt. 2001 Siirt doğumluyum ve 20 senedir İstanbul'da yaşamaktayım. Kitap yazmak dışında bir de Bilişim teknoloji alanında çalışmaktayım.

2-) İlk kitabınızı ne zaman yazdınız?

- Çocukluğumdan beridir kitap yazmakla ilgileniyorum. 2023 yılında ilk kitabımı derledim ve “Tılsım Saplantısı” adlı eserimi siz sevgili okurlarıma sundum.

3-) Yazmak sizin için ne ifade ediyor?

- Yazmak kendimi daha iyi ifade etmemi ve yazılarımı kâğıda dökerken rahat hissetmemi sağlıyor. Aynı zamanda kendimle baş başa kaldığım zamanlar tüm duygularımı en samimi ve en içten bir şekilde yazabiliyorum. Yazmanın bana verdiği onur verici ve keyif verici yanı tüm duygularıma hitap eder.

4-) Kitabınızın konusundan biraz bahseder misiniz?

- İlk kitabımın olması ve ilk yazar olmam benim iki senemi almıştır. Kitabın konusu bir kadının çaresizliği nedeniyle gazino hayatına başlaması ve yaşantısından bahsedilmektedir. Katerina adlı karakterin başına gelmiş, geçmişte olan bir davası yüzünden gazino hayatında çalışmasına ve hayatının bir kısmını geride bırakmasına sebebiyet vermiştir. Mirs adlı karakteriyle beraber aşkından ve onunla geçirdiği zamandan bahsedilmektedir.

5-) Yeni bir kitap yazıyor musunuz?

- Evet, yeni bir kitap yazmaktayım ve kitabın konusu da Veri tabanları yönetim sistemi ve Web site yönetimi. Yani tamamen eğitim amaçlıdır. Bu kitabımı da insanların eksik yanlarını tamamlamak için yazmaktayım.

 6-) Pasa Yayınları’nı nasıl buldunuz?

Pasa Yayınları ile yaptığım araştırmalar sonucunda tanıştım ve sundukları editöryal hizmetten tutun kitabın satışları için sizi doğru yönlendirmelerine kadar her türlü hizmeti sağladılar. Yani kısacası Kitap Çıkarmak için Pasa Yayınları ile çalışmak başarıya ulaşan yolda adımları sağlam bir şekilde atmak demektir.

7-) Sevdiğiniz bir yazar önerebilir misiniz?

- Sevdiğim bir yazar olarak Dostoyevski’yi önerebilirim. Çünkü amacı daha çok doğru yaşam ilkelerini vermektir. Bu yazarı önermem de ki sebep ise yazmış olduğu yazıların ve romanların dram ve psikolojiye etki etmesidir.

8-) En son okuduğunuz kitap neydi?

- En son okuduğum kitap “Suç ve Ceza” isimli bir kitaptı. İçinde yazılan yazılar bir adım daha ileri gitmemi sağlamıştır ve kitapta yazılan yazıların haksızlığa karşı gelinmesini ön göstermektedir.

9-) Sizin gibi ilk kitabını yayınlamış olan yazarlara tavsiyeniz ne olur?

- İlk kitabını yazan ve yayınlamış olan yazarlara tavsiyem şudur: “Eğer hayatlarında başarı elde etmek ve yazarlık serüveninde ilke edinmek istiyorlarsa ilk önce iyi bir yayınevi ile anlaşmaları ve kitaplarında iyi ve kötü yorumları ele almalılar.

10-) Son olarak yeni bir proje var mı?

- Evet, daha önce de bahsettiğim gibi ikinci kitabımı en kısa zamanda yayınlayacağım.

GAZETE YİRMİ İKİ

Yazarımız Derya Akın İle Röportaj

   "Yazmak benim için özgürlük."

 

1-) Sizi tanıyabilir miyiz?

- 1981 yılında İstanbul’un Bakırköy ilçesinde doğdum. Anadolu Üniversitesi Sosyal Hizmetler ve Sosyoloji bölümünü bitirdim. Aynı zamanda Atatürk Üniversitesi Çocuk Gelişimi mezunuyum. Uzun bir zaman özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde öğretmenlik yaptıktan sonra Türk Folklor Kurumu 41. Dönemini birincilikle bitirip antrenörlük belgemi aldım ve işitme engelli öğrencilerle çalışma fırsatı buldum. 9 yılı aşkın süredir Bakırköy Belediyesi çocuk evlerinde öğretmenlik ve çocuk evi sorumlusu olarak çalışmaya devam ediyorum. Elbette hobilerim de var; dans, müzik, sergi gezmek, şiir ve roman yazmak gibi.

2-) İlk kitabınızı ne zaman yazdınız?

- İlk kitabımı 2021 yılında yazıp 2022 yılında çıkardım.

3-) Yazmak sizin için ne ifade ediyor?

Yazmak benim için özgürlük.

4-) Kitabınızın konusundan biraz bahseder misiniz?

Kitabımın konusu çocuklara bölgeleri anlatmak. Bunu anlatırken de çocuklarda merak duygusu uyandırmak ve ülkemizin en nadide yerlerini okuyup görseller ile pekiştirerek öğretmekti.

5-) Yeni bir kitap yazıyor musunuz?

Aslında hikâye kitabımı yazmadan önce yazdığım romanım vardı. Onu tamamlamaya çalışıyorum şu sıralar. Ruhum özgür oldukça kalemimde kuvvetli oluyor. Acele etmiyorum, doğru zamanda okuyucu ile buluşsun istiyorum.

 6-) Pasa Yayınları’nı nasıl buldunuz?

Pasa Yayınları sahibi Zafer Bey’e minnettarım. Kitap Çıkarmak ve kitabımı okurlarla buluşturmak gibi hayallerime giden yolda bana basamak oldu. Neşesi, iyi yüreği, motivasyonu ve her şeyden önce objektif olması doğru yerde olduğum hissiyatını uyandırdı.

7-) Sevdiğiniz bir yazar önerebilir misiniz?

Orhan Pamuk.

8-) En son okuduğunuz kitap neydi?

Dahiler ve Aşkları.

9-) Sizin gibi ilk kitabını yayınlamış olan yazarlara tavsiyeniz ne olur?

Yazdıklarına inanıp içlerine sindiği taktirde kendilerine güvenip gerekli olan adımları atmalarını ve eleştirmekten çekinmemelerini tavsiye ederim.

10-) Son olarak yeni bir proje var mı?

Yazdığım şarkı sözü yabancı bir grup tarafından bestelendi. Yakın bir tarihte de Spotify’da yayınlanacak. Bir de romanımı tamamlamayı ve en kısa zamanda okurlarımla paylaşmayı planlıyorum.

GAZETE YİRMİ İKİ

Yazarımız Songül Boztepe İle Röportaj

   "Yazmak beni mutlu ediyor."

 

1-) Sizi tanıyabilir miyiz?

- Ben Songül Boztepe. 1977 Malatya Pütürge doğumluyum. Evli ve 3 çocuk annesiyim.

2-) İlk kitabını ne zaman yazdınız?

- 16 yaşından beri şiir yazıyorum. İlk kitabımı ise Eylül 2022’de yazdım.

3-) Yazmak sizin için ne ifade ediyor?

- Yazmak beni rahatlatıyor ve mutlu oluyorum. Çünkü içinizdeki duyguları sayfalara döküyorsunuz.

4-) Kitabınızın konusundan biraz bahseder misiniz?

- Kitabımın konusu sevgi temalı yazılan şiirler.

5-) Yeni bir kitap yazıyor musunuz?

- Evet, ama yayınlanması biraz zaman alabilir. 

 6-) Pasa Yayınları’nı nasıl buldunuz?

- Çok güzel buldum. Kitap Çıkarmak adına sağladıkları katkılarından dolayı Pasa Yayınları’na çok teşekkür ederim.

7-) Sevdiğiniz bir yazar önerebilir misiniz?

- Yusuf Hayaloğlu.

8-) En son okuduğunuz kitap neydi?

- En son okuduğum kitap “Yunus Emre.”

9-) Sizin gibi ilk kitabını yayınlamış olan yazarlara tavsiyeniz ne olur?

- Öncelikle başarılarının devamını dilerim. Yazmaktan hiç vazgeçmesinler.

10-) Son olarak yeni bir proje var mı?

- Evet var, ama dediğim gibi biraz zaman alabilir.

GAZETE YİRMİ İKİ

Yazarımız Semra Büyükbudak İle Röportaj

   "Yazmak duyguları ve düşünceleri aktarmanın en iyi yolu."

 

1-) Sizi tanıyabilir miyiz?

- Ben Semra Büyükbudak Antalya’nın Manavgat ilçesinde doğdum. 1985 doğumluyum. İlk, Orta ve Lise öğrenimimi Manavgat’ta tamamladım. Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği mezunuyum. 2006 Yılında okulöncesi öğretmeni olarak atandım. Konya, Şanlıurfa, Antalya ve Ankara olmak üzere birçok yerde görev yaptım. Halen Ankara’da okulöncesi öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Evliyim ve iki çocuk annesiyim.

2-) İlk kitabını ne zaman yazdınız?

İlk kitabım “Zeynep Gökçe’nin Mehmet Akif Ersoy Sevgisi” 2023 senesinde çıktı. Bu kitap, çocuklarımıza Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’nı tanımaya dair bir başlangıç kitabı olarak düşünülebilir. Biz bu kitapla daha çok Mehmet Akif Dedemizi ve ruh dünyasını tanımayı, çocuklarımızın onu örnek almasını sağlamayı, yine çocuklarımızın soru sormaya, araştırmaya ve onlara bu yönde beceriler kazandırmaya yönelik bir çalışma olmasını hedef edinmiştik. “Milletimin Marşı İstiklal Marşı” isimli bu kitabımızda ise İstiklal Marşı’nın manevi veçhesini ve esinlenme kaynağını çocuklarımıza anlatmayı, onların duygu ve hayal dünyalarına zenginlik katarak vatan ve millet sevgisi aşılamayı gaye edinerek kaleme almaya çalıştık.

3-) Yazmak sizin için ne ifade ediyor?

Ben, yazmanın insanlar için duygu ve düşünceleri aktarmasının en manalı, en etkili yolu olduğu düşünüyorum. Öğrencilik senelerinde yazmayı çok severdim. Aynı sevgi öğretmenlikle beraber mana bularak katmerlendi diyebilirim. Bu sebeple hem öğrencilerime hem de tüm çocuklarımıza bir şeyler katacak, onları heyecanlandıracak, onlara rol-model olacak çalışmalar yapmak benim için çok kıymetli. Çok köklü ve sağlam medeniyetimizin temel taşları hep bu düstur üzerine oturtulmuş ve nice Mevlanalar, Yunuslar, Akşemseddinler bu gayrette olarak bu köklü mirası bizlere, tüm insanlığa aktarmışlardır. Aslında bu yüzden yazmak benim için kelimelerle ifadesi pek mümkün olmayan çok derin manalar ifade ediyor diyebilirim.

4-) Kitabınızın konusundan biraz bahseder misiniz?

Kitabımın ismi “Milletimin Marşı, İstiklal Marşı”dır. Milli Marşımız, hürriyetimizin mısralaşmış hali, milli birlik ve beraberliğimizin en güçlü sesidir. Milli marşımızı büyük bir kıymetle okuyoruz, okumaya da devam edeceğiz. Milletimizin Milli Marşı’mıza sonsuz sevgi ve saygı duyduğunu biliyorum. Fakat hususiyetle 6-9 yaş arası çocuklarımızın Milli Marşı’mızı ezberlemek dışında manasını kavrayabilecekleri şekilde anlatabilmeyi, Mehmet Akif’in Milli Marşımızı nasıl, ne duygularla yazdığını ve mısra mısra bu asırda onu nasıl anlayabileceğimizi ifade etmeye çalıştım. Küçük yaş gruplarında somutlaştırma çok mühim olduğundan, milli marşımızdaki anlam inceliklerini bu yöntemi kullanarak anlatmanın daha faydalı olduğunu düşündüm. Milli Marşımız yazılırken hem milletimizin içinde bulunduğu durumu resmederek hem de Mehmet Akif Dedemizin bu süreçteki maneviyat ve duruşunu betimlemeye çalışarak ümitsizlik, mücadele, ahlak, birlik ve beraberliğin önemi vb gibi konuları çocuklarımızın zihin ve duygu dünyasına yerleştirerek onların bu davranışları hal edinmelerini sağlamayı hedefledim. Nasıl ki bir ağaç kuvvetini köklerinden alıyorsa, kıymetli çocuklarımıza şanlı tarihimizi, bu toprakları Anadolu’nun kapılarını bizlere açarak vatan kılan Sultan Alparslan’ı ve İstanbul’u çocuk denilebilecek yaşta fetheden, çağ kapayıp çağ açan Fatih dedemizi kısa bir bahisle ruh dünyalarını kuvvetlendirmek istedim. Umarım bu çalışmamız bahsettiğimiz değerleri ve davranışları çocuklarımıza kazandırma yolunda güzel bir vesile olur.

5-) Yeni bir kitap yazıyor musunuz?

Yeni bir kitap çalışması yapıyorum. Hatta bu konuda birden fazla projem var. Projelerim genellikle okul öncesi ve ilkokul düzeyindeki çocuklarımıza yönelik olacak. Ben bu yaşlarda hususen değerler eğitiminin çok mühim olduğuna inanıyorum. Değerler eğitimi verebilmenin en güzel yollarından biri de onlara rol model oluşturmaktır. Bu durumda da kendi medeniyetimizin kıymetli şahsiyetlerini onlara sunmanın, onlara hedef kazandırmada, gayrette, nezakette, bilimde ve fende, sanatta ve daha birçok hususta en doğru yolu göstereceğine inanıyorum.

 6-) Pasa Yayınları’nı nasıl buldunuz?

Pasa Yayınları’nı çok başarılı buluyorum. Kitabımı çok güvenerek emanet ettim. Her aşamasında titizlikle çalışarak büyük emek verdiler. Kitap elime ulaştığında boyutu ve basım kalitesi çok güzeldi. Başta Zafer Bey olmak üzere emeği için bütün arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.

7-) Sevdiğiniz bir yazar önerebilir misiniz?

- Her ne kadar alanım Çocuk Gelişimi olsa da kendimi beslemek için çok çeşitli dallarda okumalar yapıyorum. Tek bir isim vermek benim için zor olsa da şairler arasından tabii ki Mehmet Akif Ersoy’u nesir bakımından ise edebiyatımıza birçok tiyatro, makale, deneme, biyografi vb. eser kazandıran Necip Fazıl Kısakürek’i söyleyebilirim.

8-) En son okuduğunuz kitap neydi?

- En son okuduğum kitap Prof.Dr. Ahmet Şimşirgil’in "Adalet Ustaları" isimli kitabıdır.

9-) Sizin gibi ilk kitabını yayınlamış olan yazarlara tavsiyeniz ne olur?

- Öncelikle ilk kitabını yazan yazarlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. Çünkü her yazar aynı zamanda iyi bir okuyucudur. Henüz ilk kitabı yayınlanan yazar, bence büyük emekler neticesinde düşünce dünyasını genişletmiş ve düşündüklerini özgün bir şekilde kitaplaştırma cesareti göstermiştir. Naçizane bir tavsiye vermek gerekirse niyet konusunun çok mühim olduğunu düşünüyorum. Maddi kaygılardan, şahsi hırslardan uzak yazılan eserlerin her zaman milletimiz nezdinde kıymetli olduğunu düşünüyorum. Milletimiz bunun sayısız örneklerini görmüştür. Kimi zaman keyifli kimi zaman zorlu süreçlerden geçerek yazsak da bu durumun niyetimizi etkilememesi için ayrıca bir çalışma gerektirdiğini düşünüyorum.  Bende yazma serüvenimde sık sık niyet konusunda kendimi tazelemeye çalışıyorum. Yazdıklarımın çocuklarımıza iyiyi, güzeli, doğruyu öğretmesi ve bu hisleri perçinlemesini hedefliyorum. Yazmaya başlayan veya çalışmalar yapan arkadaşlara da bu yolda başarılar diliyorum, yazmayı hiç bırakmamalarını temenni ediyorum.

10-) Son olarak yeni bir proje var mı?

- Okul Öncesi Öğretmeni olduğumdan aktif olarak bu işin mutfağında olmak beni çok diri tutuyor. Aslında aklımda birden fazla proje var. Öncelikle şekillendirmeye çalıştığım kitap projelerimi tamamlamak istiyorum. Yeni bir kitap çalışması devam ediyor. En kısa zamanda minik okuyucularımıza sunmak istiyorum. Ayrıca aile danışmanlığı eğitimi aldım. Bu alanda da yetişkinlere faydalı olacak çalışmalar yapmak istiyorum. Hususen çocukların sağlıklı bir ailede yetişmesinin onlar için ne kadar mühim olduğunu biliyoruz.  İnsanlık olarak ve millet olarak çok büyük badireler atlattık. Hastalıklar, savaşlar, afetler vs derken milletimizde de derin yaraların oluştuğunu düşünüyorum. Bu yaraları hep birlikte sarabilmek adına hepimize büyük vazifeler düştüğüne de inanıyorum. Deryada bir damla misali bu niyetle projelerime devam ederek yetişkinlerimize ve çocuklarımıza yönelik projelerimizi olgunlaştırmaya çalışıyorum. Umarım kısa zamanda üçüncü eserimiz okuyucu ile buluşur. Röportaj ile kendimi ifade edebilmeme, okuyucularımızla, anne babalarımızla buluşmama vesile olduğunuz için çok teşekkür ederim.

Yazarımız Özlem Küçük İle Röportaj

   "Yazmak benim için müzik gibi söylenemeyen ve susulamayan her şeyi ifade edebilmektir."

1-) Sizi tanıyabilir miyiz?

- 1982 İstanbul doğumluyum. Müzik öğretmeniyim. Uzun yıllardır Ankara’da yaşıyorum. Müzikle kendimi bildim bileli iç içeyim. Müzik öğretmeni olarak, bu alanda yetenekli öğrencilerimi keşfedebilmek ve onlara yol gösterebilmek, hayatlarına dokunabildiğimi görmek mesleğimin en keyifli yönü bence. Çünkü bir öğretmenin en büyük amacı öğrencilerine ışık olabildiğini görmektir diye düşünüyorum. Belki de çoğu insanın aksine ben, hep yapmak istediğim mesleği yapıyor olmak konusunda kendimi şanslı hissediyorum.

2-) İlk kitabını ne zaman yazdınız?

- 2024 yılında Paşa Yayınları tarafından yayımlanan Müzik Dünyasını Keşif/Enstrümanlara Yolculuk-1 kitabı benim ilk ve şuan tek kitabım.

3-) Yazmak sizin için ne ifade ediyor?

- Victor Hugo’nun “Müzik, söylenemeyen ve susulamayan her şeyi ifade eder.” sözü çok anlamlı bulduğum bir sözdür. Yazmak ile ilgili de aynı hisleri paylaşıyorum. Yazmak da benim için müzik gibi söylenemeyen ve susulamayan her şeyi ifade edebilmektir.

4-) Kitabınızın konusundan biraz bahseder misiniz?

- Çocuk kitapları arasında müzikle ilgili, çocukları bilgilendirecek, heveslendirecek çok fazla kitap olmadığını fark etmiştim. Bu nedenle naçizane bu konuda yazmaya karar verdim. Müzik Dünyasını Keşif kitabının ilki olan bu kitapta kahramanımız müzik tutkunu bir kedi. Kahramanımız çeşitli enstrümanlara yolculuk yaparak onları büyük bir orkestra kurmaya ikna etmek amacında. Enstrümanlarla yaptığı görüşmeler sayesinde onlarla ve genel olarak müzikle ilgili pek çok bilgi edinmiş oldu ve kendisi de müzikle daha yakından ilgilenmeye karar verdi.

5-) Yeni bir kitap yazıyor musunuz?

- Evet tabii ki... Müzik Dünyasını Keşif/Enstrümanlara Yolculuk -1 konusu gereği devamı gelecek olan bir seri kitap.

Şu an serinin 2.kitabını yazıyorum.

 6-) Pasa Yayınları’nı nasıl buldunuz?

Pasa Yayınları oldukça profesyonel bir ekip. Tüm süreçte yakından ilgilenmeleri kendimi çok rahat hissetmemi sağladı. Buradan da ayrıca teşekkürlerimi sunmak isterim. İyi ki yolum Pasa Yayınları ile kesişmiş.

7-) Sevdiğiniz bir yazar önerebilir misiniz?

- Elbette tek bir isimle sınırlandırmak mümkün değil. Türk edebiyatından Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Sabahattin Ali, Oğuz Atay, Ahmet Ümit şu an aklıma gelen sevdiğim yazarlardan. Dünya edebiyatından ise Amin Maalouf, Dostoyevski, George Orwell sevdiğim yazarlardan bazıları.

8-) En son okuduğunuz kitap neydi?

- Ahmet Ümit’in "Kırlangıç Çığlığı" kitabı. Harikaydı.

9-) Sizin gibi ilk kitabını yayınlamış olan yazarlara tavsiyeniz ne olur?

- Ben de onlardan biri olarak, bu güzel duygunun tadını çıkarmalarını, ‘Söylenemeyen ve susulamayan’ her şeyi ifade etmeye devam etmelerini tavsiye ederim.

10-) Son olarak yeni bir proje var mı?

- Elbette... Birincisini yayınladığımız Müzik Dünyasını Keşif kitabımın ikincisini yazıyorum şu sıralar. Umarım çocuklarımız da bu seriyi beğenip içlerindeki yeteneklerini keşfetmeye hevesli hale gelirler.

Yazarımız Burcu Saburlu İle Röportaj

   "Yazmak benim için kendini ifade edebilmenin en doğru yolu."

1-) Sizi tanıyabilir miyiz?

- Ben Burcu Saburlu, 1982 İstanbul doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve liseyi İstanbul’da okudum ve lise yıllarım, akademik alanda en başarılı olduğum dönemlerdi. Çok değerli hocalardan eğitim aldığım muazzam bir okulda okuma fırsatım oldu. O yıllarda İngilizceye olan ilgim başladı. Uludağ Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünü kazanarak Bursa’da yeni bir hayatın kapılarını araladım. Mezuniyet, evlilik, atama, göreve başlama ve çocuklarımın doğumuyla yıllar hızla geçti. Şimdi ise biraz daha sakinleyip, hayatın tadını çıkarmak için kendime zaman ayırıyorum. Yıllardır ara ara deneyimleyip bir türlü hayata geçirmeye fırsat bulamadığım yazarlık kariyerine başlamanın mutluluğunu yaşıyorum.

2-) İlk kitabını ne zaman yazdınız?

- İlk kitabımı 2023 Aralık ayında yazdım ve yayınlanma süreci için kendime bir yıl zaman tanımıştım. Gerçekten de bir yıl sonra, 2024 Aralık ayında kitabım yayımlandı. Bu süreç, manifest ettiğimiz şeylerin gerçekten hayata geçebileceğinin bir kanıtı gibi oldu. Hem sabrın hem de inancın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha keşfettim.

3-) Yazmak sizin için ne ifade ediyor?

- Yazmak benim için kendini ifade edebilmenin en doğru yolu. Her zaman yazmanın konuşmaktan daha etkili olduğunu düşünmüşümdür. Yazarken kelimelerimi özenle seçebiliyor, duygularımı ve düşüncelerimi en yalın ve samimi haliyle aktarabiliyorum. Kalemin ucunda bir dünya yaratmak, benim için bir özgürlük alanı. Artık çiçeği burnunda bir yazar olarak yazmak, sadece kendimi ifade etmek değil, aynı zamanda içimdeki farklı hikayelere ve karakterlere hayat verme biçimi haline geldi.

4-) Kitabınızın konusundan biraz bahseder misiniz?

- Kitabım, Beril isimli bir kız çocuğun farklı bir şehirde yatılı bir okula başlama serüvenini anlatıyor. Bu süreçte Beril’in yeni arkadaşlıklar kurma çabası, sosyal kaygıları ve yeni bir ortama uyum sağlama mücadelesi okuyucuyla buluşuyor. Kitap, yeni başlangıçların zorluklarını ve güzelliklerini işlerken, kişisel gelişim gibi önemli temalara da odaklanıyor. Aynı zamanda hem eğitici hem de düşündürücü bir yapıya sahip. Tüm bunları, muzip ve akıcı bir dille anlatarak, okuru hem güldürmeyi hem de düşünmeye teşvik etmeyi hedefledim. Her yaştan genç okurlar için keyifli bir yolculuk sunmayı amaçladım. Kitapta yer alan karakterler, okurlara sanki günlük hayattan arkadaşlarıymış hissi veriyor; adeta ertesi gün sınıfa gittiklerinde onlarla karşılaşacaklarmış gibi. Bu nedenle okurlar, karakterlerle kurdukları bu samimi bağ sayesinde kitapları ellerinden düşüremiyor; her sayfayı bir solukta okuyarak adeta hikâyenin bir parçası haline geliyorlar.

5-) Yeni bir kitap yazıyor musunuz?

- Şömine Kafası Gizemli Dostlar bir seri olacak şekilde tasarlandı. Önceki gün, kitabımı bitirmiş 10 yaşındaki sevgili okurum canım Aydan, sorduğum ‘Kitabın devamı sence gelecek mi?’ sorusuna gözlerimin içine bakarak heyecanla: ‘Elbette gelecek, Beril kitapta ikinci dönem görüşürüz dedi zaten!’ diye karşılık verdi. Okurlarımın hikâyeyi böylesine benimseyip ikinci kitabı sabırsızlıkla beklediğini görmek benim için tarif edilemez bir mutluluk. Onları hayal kırıklığına uğratmam mümkün değil; Beril’in maceraları çok yakında kaldığı yerden devam edecek.

 6-) Pasa Yayınları’nı nasıl buldunuz?

Pasa Yayınları ile çalışmak benim için gerçekten keyifli bir deneyim oldu. Sürecin her aşamasında çözüm odaklı yaklaşımlarıyla beni çok rahatlattılar. Her soruma açıklayıcı ve hızlı bir şekilde dönüş yapmaları, bu süreçte kendimi güvende hissetmemi sağladı. Ayrıca yayınevinin pozitif ve destekleyici tutumu, kitabımı en iyi şekilde okurlara ulaştırmak adına benim için büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Onlarla çalışmaktan dolayı gerçekten mutluyum.

7-) Sevdiğiniz bir yazar önerebilir misiniz?

- Bu kadar başarılı yazar arasından birini seçmek gerçekten zor, ancak üç ismi anmadan geçemem. Benim ilk favorim İskender Pala. Tarihi bilgisi, muazzam kurguları ve akıcı üslubuyla okuyucuyu her zaman derinden etkileyen bir yazar. Onun eserlerinde yalnızca bir hikâye değil, adeta geçmişin izlerini taşıyan bir rehber bulursunuz. İkinci olarak J.R.R. Tolkien’i söylemeden olmaz. Tolkien, yalnızca bir dünya değil, yeni bir dil, yeni bir tarih ve yeni bir medeniyet inşa edecek kadar derin bir deha. Fantastik görünen hikayeleri, aslında günümüz dünyasına ince dokunuşlarla göndermeler yapar. Son olarak Maeve Binchy, benim için bir büyü ustasıdır. Olayları ve karakterleri öylesine sakin ve içten bir dille yazar ki, okurken kendinizi karakterlerle birlikte Dublin’de bir koruda yürürken bulursunuz. Her üç yazar da kendi alanlarında eşsiz ve büyüleyici birer ilham kaynağıdır.

8-) En son okuduğunuz kitap neydi?

- İskender Pala- Aşk Hikayesi. Günümüzde karşılaşamayacağımız, masallardan bildiğimiz gerçek aşkı ustalıkla dönemin gerçekleriyle birleştirerek anlatıyor. Hem tarihi hem de kurgusal açıdan çok etkileyici. İtiraf etmeliyim ki uzun bir süre elime başka bir kitap alıp, yeni bir hikâyeye başlamak istemedim.

9-) Sizin gibi ilk kitabını yayınlamış olan yazarlara tavsiyeniz ne olur?

- İlk kitabını yayınlamış yazarlara en büyük tavsiyem, sürecin tadını çıkarmaları ve kendilerini sürekli geliştirmeye devam etmeleri olur. Kitabınızı yayınlamak büyük bir başarı, ancak bu sadece yolculuğun başlangıcı. Okurlardan gelen geri bildirimleri dikkatle dinleyin ve bu yorumları bir fırsat olarak görün. Ayrıca, yazmaya tutkuyla bağlı kalın; yazmak bir yolculuk ve her yeni proje size yeni kapılar açar. Kendinizi tanıtmak ve eserinizin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak için sosyal medyayı aktif kullanmaktan çekinmeyin. Sabır ve özveriyle çalışmaya devam ettiğiniz sürece, başarı da sizi takip edecektir.

10-) Son olarak yeni bir proje var mı?

- Yeni proje elbette var. Yine bir çocuk romanı geliyor, ancak bu kez fantastik bir dokunuşla. Hem hayal gücünü zorlayacak hem de minik okurlarıma farklı dünyalar keşfetme fırsatı sunacak bir kitap olacak. Sonrasında ise gençlik edebiyatına adım atmayı hedefliyorum. Gençlerin duygusal yolculuklarına eşlik etmeyi planlıyorum.

WhatsApp Image 2025-01-25 at 18.40.10.jpeg

Yazarımız Fadıl Çelebi İle Röportaj

   "Yazmak benim için bir keşif yolculuğu."

1-) Sizi tanıyabilir miyiz?

- Ben Fadıl Çelebi, 1980 yılında Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı “Ay Geçti” köyünde doğdum. Yirmi yıla kadar köyümde kaldım, askerlikten sonra Antalya’ya yerleştim. Turizm sektörüne 2017 yılında ilk adımı attım. Şu anda Antalya’da yaşıyorum.

2-) İlk kitabını ne zaman yazdınız?

- 2024 yılının Ağustos ayında yazmaya başladım, Aralık ayında ise yayınladım.

3-) Yazmak sizin için ne ifade ediyor?

- Yazmak, benim için bir keşif yolculuğu. Yazarken keyif alıyorum.

4-) Kitabınızın konusundan biraz bahseder misiniz?

- Muş Ovası'nda Timarlı ve Şahanlı aşiretleri, kızlarını yabancılarla evlendirmemeye yemini eder. Timarlı Halil Ağa'nın oğlu Bedirhan, Süryani Mirze Ağa'nın kız kardeşine âşık olur ve bu durum iki aşiret arasında savaşa neden olur. Savaşta Bedirhan'ın kardeşleri ve Mirze Ağa ölür. İki taraf ağır kayıplar verince çekilir. Bedirhan, intikam almak için Şahanlı Bedran Ağa'ya saldırır, ama sonra barış yaparlar. Bedirhan, Mirze Ağa'nın yeğenini Bedran Ağa'nın kızıyla evlendirir. Ekrem Paşa'nın kaçırma girişimi, Seyithan'ın cesaretiyle engellenir ve sonunda barış sağlanır. Hikâye; intikam, aşk, savaş ve barış temalarını işler.

5-) Yeni bir kitap yazıyor musunuz?

- Evet, yeni kitap gelmeye devam edecek! Şu anda “Ayrılık Çeşmesi’nin Aşıkları” adlı bir kitap üzerinde çalışıyorum. Kitabın konusu; İskan Ağa’nın ihanetine uğrayıp öldürülen iki gencin hikâyesidir. Şu anda mezarları Ayrılık Çeşmesi’nde bulunduğu için, “Ayrılık Çeşmesi’nin Aşıkları” diye kaleme aldım. Bu kitabı kaleme alırken gözyaşlarımla hikâyeyi bitirdim. Ben yazarken dayanamadıysam, okuyucu hayli hayli dayanamaz. “Ayrılık Çeşmesi’nin Aşıkları” çok yakında yayınlanacak ve arkasında daha nice gerçek yaşanmış olayların hikâyeleri de yayınlanacaktır.

 6-) Pasa Yayınları’nı nasıl buldunuz?

Pasa Yayınları, benim değerlendirmeme göre oldukça kaliteli bir yayınevidir. Kitap Çıkarmak için kaliteli bir yayınevi arayanlar Pasa Yayınları’na kitaplarını emanet edebilirler.

7-) Sevdiğiniz bir yazar önerebilir misiniz?

- Evet, mesela Orhan Pamuk’u önerebilirim.

8-) En son okuduğunuz kitap neydi?

- En son okuduğum kitap, Gülten Dayıoğlu’nun eseri “Yada’nın Gizli Gücü”ydü.

9-) Sizin gibi ilk kitabını yayınlamış olan yazarlara tavsiyeniz ne olur?

- Yazmaya devam edin; ilk kitabınız, yazma yolculuğunuzun sadece bir parçasıdır. Yeni fikirler üzerinde çalışmaya, yeni hikâyeler yazmaya devam edin. Yazarlık, sürekli öğrenme ve gelişme gerektirir.

10-) Son olarak yeni bir proje var mı?

- Evet, yeni bir proje var. Daha nice gerçek yaşanmış olaylar üzerinde araştırma yapıyorum. En kısa zamanda yayınlanacak. Teşekkür ederim.

©2021, pasayayinlari tarafından kurulmuştur.

bottom of page